Reference

РОССОТРУДНИЧЕСТВО

3. i 14. novembra u  Ruskom centru za nauku i kulturu „Ruski dom“ održan je sajam obrazovanja ruskih univerziteta. Učesnici izložbe su se upoznali sa obrazovnim programima ruskih visokoškolskih ustanova i informisali su se o mogućnostima za strukovno obrazovanje u Rusije za sunarodnike i državljane Srbije.

Obrazovni projekat „U Rusiju po znanje“ realizuje se na inicijativu Federalne agencije za poslove Zajednice nezavisnih država, sunarodnike koji žive u inostranstvu i međunarodnu humanitarnu saradnju (Rossotrudničestvo). Cilj projekta je promocija ruskog obrazovanja i dostignuća ruske nauke, kao i proširenje saradnje između obrazovnih institucija partnerskih zemalja.

Sajam ruskih univerziteta u Srbiji održan je uz aktivnu podršku Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u u Beogradu i Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji. Izvođač organizacije projekta „U Rusiju po znanje“ u Beogradu je bila agencija ART EVENT.

Obrazovne programe u najaktualnijim oblastima predstavili su predstavnici vodećih ruskih visokoškolskih ustanova, uključujući: Moskovski univerzitet za finansije i industriju „Sinergija“, Severnokavkaski federalni univerzitet, Rudarski univerzitet u Sankt Peterburgu, Državni tehnološki univerzitet u Belgorodu „V. G. Šuhov“, Državni univerzitet u Tjumenu i drugi.

Tokom dva dana sajma oni su prisustvovali javnim predavanjima i master klasovima i učestvovali u poslovnoj igri o međunarodnim odnosima i međudržavnim komunikacijama.